неделя, 21 ноември 2010 г.

Коледни проекти и идеи


Правенето на коледна украса е забавление за цялото семейство и предизвикателство за  творческите способности и въображение на децата. Ето няколко лесни за изпълнение идеи:

Направете гирлянди от мъниста, разноцветни копчета и т.н. Можете да ги окачите на елхата или входната врата.
Използвайте окастрените от елхата клонки - поставете ги във ваза, върху камината или украсете с тях парапета на терасата.
Гирляндът от стари коледни картички ще създаде неповторима атмосфера във вашия дом и ще ви изпълни с приятни спомени.
 Ако харесвате старомодната украса можете да направите топки от кухненско фолио и по свой вкус да ги облепите с цветни хартии или да ги оставите лъщящи. Прободете ги с игла и конец и ги закачете на полюлея или елхата.
Направете от пръчици канела ароматна украса за елхата  - 2 - 3 пръчици, завързани с червена панделка, са достатъчни.

Украса за елхата - По - сръчните могат да измайсторят вместо традиционните играчки за елха оригами, ангели от домакинско фолио или снежинки от хартия.

Елегантна украса за масата –
Поставете в средата на празничната трапеза прозрачна купа, пълна с блестящи топки за елха, елегантна свещ, заобиколена от цветни мъниста или ансамбъл от елхови клонки.  

Украса от естествени материали - За коледната украса можете да използвате материали, взети от градината или от гората.
Шишарки - Разхвърляйте ги навсякъде из дома си или напълнете с тях  прозрачни купи. Можете да ги оцветите в сребристо или златно, със спрей. Добре е преди да ги използвате, да изпечете шишарките върху алуминиево фолио, в слабо загрята фурна, за да ги изчистите от евентуални буболечки.
Гирлянди от пуканки –Тази традиционна коледна украса има свой неповторим чар. Направете пуканки и ги нанижете на обикновен конец или на конец за зъби, като гирлянд за елхата. Добре е да направите повечко пуканки, защото знаете, те са голяма страст на малките деца.
Украса от сладки - От домашно приготвено тесто също можете да направите оригинална украса.

Необходими продукти за тестото:

4 ч. чаши брашно
1 ч. чаша сол
1 ч.л. стипца на прах
1 1/2 ч. чаши вода

Смесете продуктите в купа. Ако тестото е прекалено сухо, добавете 1 с.л. вода и размесете с ръце. Можете да оцветите тестото с няколко капчици боя за сладки. Разстелете тестото върху набрашнена повърхност. Използвайте форми за сладки, за да изрежете желаните фигурки. Направете на всяка дупка за окачване в горния край или пък забодете и огънете в самата фигурка тел. Печете върху намазнена хартия за печене, 30 минути, на 250 градуса. Обърнете фигурките и печете още час и половина, докато те станат твърди и изсъхнат. Извадете ги от фурната и ги охладете. Накрая боядисайте фигурките и ги напръскайте с лак, за да запечатате боята. Използвайте това тесто и направете фигурки с дизайн по ваш вкус. Примерно гевречета, които после ще завържете с красиви панделки за елхата.

Канелени фигурки - Те са не само интересна коледна украса, но и чудесен подарък за близките.
Необходими продукти за 10 - 12 фигурки:
1 ч. чаша ябълково пюре
1 ч. чаша канела

Омесете от продуктите твърдо тесто. Разточете го до дебелина 0,5 см. Изрежете желаните фигурки с формички за сладки. Направете дупка, в която да завържете панделка. Оставете фигурките да изсъхнат на стайна температура, няколко дни.  
Чорапи за подаръци – Винаги създават много настроение и носят приятни изненади. Ако нямате камина, окачете шарени домашни чорапи по шкафовете. Прикрепете по тях малки снимки на всички членове на семейството и пъхнете вътре мънички подаръчета за всеки един от тях.
Декоративни лампички - Всеки дом се нуждае от празнична светлина за Коледа. Използвайте щедро лампички по елхата, по парапета на терасата, около входната врата.

Свежи идеи за коледната украса

Като свежа алтернатива на традиционната украса в зелено и червено, ви предлагаме украса за празничната маса в светли тонове на зеленото и бялото, с бели прибори и чисто бяла покривка. Салфетките са с нежна бродерия на елхичка в единия край. Можете да използвате уханни фрезии и лалета за украса, но тъй като те не са типични за сезона,  можете да ги замените с бели рози.
Флорален мотив за центъра на масата: Основното в тази аранжировка е вазата. Тя е в светло зелен цвят и покрита с малки стъклени камъчета, които лесно ще откриете във всеки магазин за украса.
Орнаменти от стъкло, за обозначаване на място на масата: Внимателно отстранете ламаринената шапка от прозрачна топка за елха. Използвайте ножица, за да напъхате вътре свежи или сухи цветове или листенца от хортензия или от друго нежно цвете. Заменете капачето на топката с панделка и поставете във възела малка картичка с името на вашия гост. След вечерята вашият гост би могъл да отнесе тази украса  в дома си и да я постави на своята коледна елха.
Бродирани салфетки: Само с една малка бродерия  обикновените текстилни салфетки придобиват изключително елегантен вид. На 2 см.от единия ъгъл на салфетката, с молив, очертайте малка елхичка. Запълнете я със зелен памучен конец. Добавете три допълнителни бода  в основата, за да изпъкне стеблото.

Свещници от орехови черупки

Непотребните орехови черупки превърнете в красиви свещници за празничната маса.
Необходими са ви няколко ореха, внимателно ги разчупете на по две половинки и извадете ядките. Добре почистете вътрешността на черупката и поставете по една не много висока свещ.
6631_1.jpg
Запалете ги и  ги поставете  на празничната маса.

Да си направим коледен венец

Венците са основната украса за коледно-новогодишните празници. Понякога той замества елхата, прави се от тънки и гъвкави клонки или друга кръгла основа.

Никак не е сложно да се оформи такъв венец, ако си набавите необходимите материали:
  • основа /кръг от стиропор, дървен обръч или клонки/
  • тънка жица и връв
  • борови или елхови клонки
  • чимшир
  • имел
  • панделки
  • плодове и различни малки предмети: от новогодишни играчки до различни фигурки

От сухи сплетени клонки.



Огъвате сухите клонки или треви и завързвате с тънка жица или връв във форма на венче. След това го украсявате от едната страна с клонки и играчки.

Понякога той замества елхата, прави се от тънки и гъвкави клонки.



Може да ги огънете като венец, да закрепите формата с тънка тел, но и да изрежете същия от стиропор.
Венецът е с диаметър 30см.

Следва апликиране на формата с елхови клонки – залепват се или се прикрепват с тънка тел. Докато редите клонките, поставяйте дребни червени ябълки, шишарки, орехчета, интересни фигурки, наниз от пуканки и др. Покрийте формата на венеца добре, накрая завържете в горния му край голяма червена панделка, звънчета. Зад нея направете халка от тел към която ще завържете шнурчето за окачване.

Венеца може да прикрепите към рамката на прозореца или порталната врата, на стената.

Ако ви харесва повече, поставете го в средата на масата в хола

Духът на Коледа у дома

Коледа е един от най-светлите християнски празници. Коледа сплотява семейството и прави хората по-добри. На Коледа се случват чудеса. И за да усетите пълноценно духа на празника, поканете го в дома си още сега.
Духът на Коледа у дома В цял свят подготовката за Коледа започва още в края на ноември. Улиците, магазините и прозорците на жилищните сгради са украсени с всевъзможни светлинки, гирлянди и звънчета. Атмосферата е празнична и приласкаваща. И макар в България динамиката на ежедневието и материалните проблеми да са изместили коледното настроение на заден план, всеки може да внесе малко светлина и ведрина в студените дни и нощи, като пренесе духа на Коледа в дома си малко по-рано.

Без значение дали сте купили нова украса или ще ползвате старата, дали обичате пищните коледни декорации или предпочитате по-деликатните елементи, всичко, което правите с любов, ще изглежда добре. В търговските мрежи има изобилие от празнични играчки, коледни чорапи, плюшени еленчета, свещи и всякакви традиционни и нетрадиционни декорации. Но коледна атмосфера можете да създадете и без да отделяте от бюджета си за нова украса. Нужни са ви само усет, желание и малко свободно време.

Украсете всичко с панделки

Панделките са универсално средство за празнично настроение. Но те трябва да подхождат на цялостния интериор на жилището ви и да бъдат в една цветова гама. Затова първо изберете основния цвят на вашата тазгодишна Коледа – червено и зелено, синьо и бяло или златисто. Завържете ги навсякъде – на облегалките на столовете, на стъблата на растенията, на завесите, на дръжките на вратите и на свещите. Най-добре ще е те да могат да се отвързват и завързват лесно, така че догодина отново да можете да ги използвате.
Духът на Коледа у дома
Създавайте настроение на масата

Всеки ден през декември „канете“ духа на Коледа на вашата трапеза. Използвайте всички съдове с празнични мотиви и подходящи цветове, които имате в шкафовете си. Можете да си създадете традиция всяка година да увеличавате колекцията си с една – две нови чинии. Покривката и декорацията на масата нека също нашепват за Коледа – цитрусовите плодове, свещите и салфетките са неделима част от празника. Украсявайте чиниите с борови клонки, а до чашите можете да сложите малки късметчета – символично пожелание за всеки член от семейството.
 
Намалете светлините

Вместо тях използвайте свещи. Много свещи. Поставете ги по шкафовете, лавиците и масите във всяка стая. Дори в банята. Формата и размерът в този случай не са от значение, но цветът  - да. Свещите трябва да подхождат не само на интериора, но и на панделките, ако сте украсили с такива. Хубаво е да са ароматизирани, защото ще поддържате духа на Коледа във всяко помещение и ще неутрализирате неприятните миризми от тютюнев дим, готвено и застояло.

Коледните лампички, които по традиция се окачват на елхата, също могат да послужат като декорация. Можете да ги опънете по крайщата на стаята или в горната част на пердетата – разноцветните светлинки ще ви накарат да се почувствате по-добре след тежък работен ден и изключително уютно в студеното време навън.
Духът на Коледа у дома
Извадете лакомствата


Дръжте някакви пресни плодове на масата или коледни меденки, с които да черпите очаквани и неочаквани гости. За закуска можете да направите пухкави пържени филийки, които завити в панерче (с коледни мотиви) могат да издърват чак до следващия ден. Напълнете бонбони или шоколадчета в някаква ефектна чаша и привържете към нея панделка. Изпечете домашен кейк с много канела и пудра захар – в комбинация с горещо какао и парченца мандарини ще накарате всеки член на семейството или ваш гост да се почувства наистина добре дошъл.

Прибавете малко естествена зеленина

Елхата, зеленият цвят и боровите клонки са традиционен елемент за Коледа. И тъй като все още е рано да украсявате елхата, все пак се възползвайте от даровете на природата, които щр допринесат за празничната атмосфера по неподражаем начин. Вържете с панделки няколко клонки и ги прибавете към купата с плодовете или пък във ваза в някой ъгъл на стаята. В кошница или по-голям панер натрупайте шишарки и прибавете някакъв цветен акцент, който да привлича вниманието. Можете да залепите по едно клонче на всички врати в дома си или просто небрежно да го поставите сред вещите на някой рафт.

Вместо да купувате венец за входната врата, направете си сами. Огънете една тел във формата на кръг и около нея омотайте боровите клонки. Там, където се свързват привържете с цветни панделки. За декорация използвайте малки шишарки и играчки за елха.

Създайте спомени и бъдете щастливи
Духът на Коледа у дома
През уикендите, когато цялото семейство е вкъщи, планирайте да прекарате известно време заедно. Можете да надпишете коледни картички, да изгледате подходящ за празничното време филм или просто да изпиете чаша кафе или горещ шоколад. Пуснете си коледна музика и се насладете на времето, прекарано заедно. Усмихвайте се и се наслаждавайте на този красив и светъл празник и бъдете благодарни, че сте заедно. Че още една година духът на Коледа е завладял сърцето и дома ви.
.