неделя, 17 октомври 2010 г.

Мерките за време в зодиака

Зодиакът символизира едновременно и пространството, и времето. Времето е продължителността на последователността на събитията, случващи се циклично. Феноменът на времето се случва върху арената на пространството. Аспектът на времето, взет отделно и изучен по отношение на зодиакалните знаци, разкрива пропорциите или меките, които внасят своя принос както за единството на “слънчевата колесница” на мъдростта на Ведите и Пураните, така и за Соломоновия Храм на масоните.
Времето, за което Земята прави една обиколка около Слънцето, се нарича Слънчева година. То не може да се изрази нито в кръгло число, нито дори в малки десетични дроби. Всички изчисления относно деня, слънчевата година и планетарните обращения се закръгляват и изразяват в кръгли числа само към времето на великото разтваряне (пралайя).
Мъдреците от миналото са използвали два типа деление на слънчевия ден съобразно Закона за съответствията. Деленията са следните:
1. Денят се дели по формулата 1х24х60х60... Един ден се дели на 24 часа по подобие на лунната година, съдържаща 24 периода на нарастване и намаляване на Луната. Всеки час се дели на 60 минути, всяка минута на 60 секунди и т.н.
2. Второто деление се извършва по формулата 1х60х60... Един слънчев ден се дели на 60 гхати, а всяка гхати – на 60 вигхати и т.н.
Първото от двете деления е основано на циклите на Юпитер и Сатурн по отношение на нашата Земя. Всъщност броят на месеците в годината и знаците на зодиака са основани на 12-годишният цикъл на Юпитер. Удвоено, това число дава количеството часове в денонощието и циклите на нарастване и намаляване на Луната през годината. Вторият метод на деление е основан изцяло на сатурновия цикъл от 30 години. Затова денят се дели на 60 гхати, часът – на 60 минути и т.н. Тук виждаме влиянието на планетните цикли от зодиака.
Периодът от 60 години образува друг цикъл, използван за особени цели във ведическите и пураническите изчисления на времето. Този период от 60 години по-нататък се разделя на 12 части по 5 години. Всеки такъв 5-годишен цикъл се нарича юга, но в по-различен смисъл. Важно е това, че периодът на преминаване на различните планети по геоцентричния зодиак следва известни съответствия. Например Слънцето преминава един знак за 30 дни, на Луната са й нужни 30 дни за пълен цикъл, а на Сатурн за същия цикъл – 30 години. Лунните дни съответстват на годините на Сатурн. Оттук произтича и методът на прогресиите на планетите при разчитането на хороскопа.
Семената на карма, бързо посети за един живот на фините планове, бавно се жънат на по-грубите планове за по-големи периоди от време. Зад всеки тип изчисление стоят множество скрити принципи. Всеки период в зодиака постоянно се променя, а самите тези изменения също са периодични. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар