неделя, 17 октомври 2010 г.

Противоположностите се привличат

В индийската традиция чакрите понякога се описват като лотоси, всеки с определен брой листа. Подобна представа често обърква онези, които изучават чакрите, докато те не разберат, че това е просто един друг начин за предаване на степента на вибрация или на честотата на енергията в дадена чакра. Цветовете, характеризиращи чакрите и излъчвани от тях, зависят от скоростта на въртенето им.
Цветовете са светлина, вибрираща с различна честота.
Зрителното възприемане на даден цвят би предизвикало у наблюдателя вибрация, съответстваща именно на този цвят. Чрез внимателно самонаблюдение човек би могъл да констатира на какво равнище се извършва тази вибрация у самия него.
Всяка чакра има цвят, свързан с нея и който й влияе. Казаното за светлината се отнася и за звука: всяка чакра има звук, който й съответства и влияе.
Като се започне от опашната чакра по посока нагоре към темето, вибрациите, съгласно индийската традиция, са: 4, 6, 10, 12, 16, 96, 960.
Ляво и дясно
У повечето хора едната ръка, единият крак или едното око са по-силни от другата им ръка, крак, око. Причината за това е обстоятелството, че у тях на съответното равнище е по-развита положителната, насочената навън, или отрицателната, възприемащата страна на същността, на природата им. Твърдят, че у високо еволюиралите индивиди положителните и отрицателните сили се намират в пълен баланс - редица забележителни личности например могат да пишат еднакво добре и едновременно и с двете си ръце.
Подобията се отблъскват, а противоположностите се привличат. Тези закони важат и за двата потока - положителния и отрицателния - в жизнената система на човека. Усещането и действането са съответно отрицателно и положително. Или, с други думи, действието у човека винаги е привлечено от усещането или възприемчивостта у друг. В отношенията между мъжа и жената, при които действената, насочена навън, мъжка природа се съчетава с възприемчивата и пасивна женска природа.
Относителното доминиране на положителни или отрицателни фактори у майката, както и у бащата в момента на зачеването, ще определи дали въплътяващата се душа ще дойде в мъжко или в женско тяло. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар