неделя, 17 октомври 2010 г.

Как сами се "блокираме"

Чакрата на Личната сила (Манипура), тайнството Конфирмация и сефирот Од и Неца.
Това е чакрата на нашия „инстинкт за самосъхранение", усетът, който ни защитава, когато сме изложени на физическа опасност, и ни предупреждава за негативната енергия и насочените против нас действия на други хора.
Ние блокираме тази енергия, когато пренебрегваме вътрешните си инстинкти.
Символният смисъл на тайнството Конфирмация е поемането на отговорност за добродетелите на личността, в която се превръщаме. Процесът на самоосъзнаване представлява „инициация" или церемония по повод „навършване на пълнолетие". Духът се нуждае от подобно преживяване или ритуал, за да се ознаменува навлизането ни в света на възрастните. Когато това не се ознаменува, осъзнатото или неосъзнато негативно възприятие, или празнота, се проявява като душевна слабост. Някои от тези проявления са: постоянна потребност от одобрението на други хора, която може да породи нездравословно отъждествяване с улични банди, секти (неформални групи) и други неподходящи общества; неспособност за самооценка; неспособност за развиване на вярно чувство за себе си като отделен индивид. Способността за извличане на интуитивно ръководство от своя собствен дух почива върху истинно чувство за собствената личност и уважение към тази личност.
Не по-малко важна е ролята на самооценката (чувството за собствено достойнство) в изцелението и поддържането на здраво тяло. Когато ни липсва самоуважение, нашите отношения с другите се превръщат във временна и уязвима близост; непрекъснато се страхуваме да не бъдем изоставени, защото силният страх от самотата ръководи действията ни. Да се самоутвърдим - съзнателно да развием в себе си собствен кодекс на честта и да го спазваме – е решаващо условие за изграждането на здраво тяло. Няма здраве без самоуважение.
Символното значение на сефира Неца е търпението - способността, да запазваме сила и устойчивост, надхвърлящи възможностите на физическото тяло. Тази способност се пробужда, когато приемем своя живот такъв, какъвто е. Губим тази способност, когато се съсредоточаваме върху това, което ни липсва в живота, или когато го виждаме празен и лишен от смисъл и трябва да се научим да поемаме лична отговорност за това, че сме го направили такъв. Сефира Од символизира величието или чистотата - енергия, която ни позволява да се издигнем над ограниченията на егоизма и да пробудим своята духовна връзка с Божествената власт. За да засилим енергията на Од, трябва да развием в себе си нагласа на признателност и благодарност за всичко, което притежаваме, и за живота, който сам по себе си е дар.
Неца и Од символизират краката на човешкото тяло. Заедно с женската и мъжката енергия на третата чакра, те внушават необходимостта от вътрешния дуализъм да се създава духовен съюз – и че без самоуважение няма да можем да се държим на краката си, нито в буквалния смисъл, нито в преносния. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар