петък, 8 октомври 2010 г.

Откритията – въпрос на ясновидство?

Ключът към неизмеримата сила и неограничените въз­можности се крие в самите вас.
За да развие своите идеи и възгледи за известната си теория на относителността, Айнщайн провел така наречените „експерименти с ми­сълта". При един такъв експеримент той визуализирал представата си за това какво е да яхнеш лъч светлина, като си представил какво ще се получи, ако профучи пок­рай един статичен обект със скоростта на светлината. Зву­чи налудничаво, но серията от математи­ческите уравнения, които написал след това, залегнали в основата на теорията, която по-късно ще стане известна като теория на относителността. Същественото тук е, че той е имал най-напред изживяването, или пътуването, както би се изразил един шаман, и след това е създал урав-нението, което обяснява това, което е прозрял при вът­решното си пътуване. И това далеч не е изолиран случай.
Много велики научни открития са се появили като резултат от ясновидски пре­живявания или проблясък на вътрешно прозрение.
Да взе­мем например Никола Тесла, известен учен и изобретател. Баща му бил убеден, че синът ще поеме по неговия път и един ден ще продължи семейния бизнес, но вселената има­ла по-големи планове за младия Тесла. Един ден той се раз­болял тежко, вдигнал висока температура, която просто го съсипала и близките му очаквали най-лошото. Тогава Ни­кола казал на баща си, че ако има късмета да оживее, вмес­то да поеме неговия бизнес, ще отиде да учи и ще стане ин­женер. Той сънувал как един ден обуздава огромната сила на Ниагарския водопад, като я превръща в електрическа енергия. И наистина, едно от многото му изобретения е така наречената „намотка на Тесла". Тя позволява превръщане­то на енергията на течащата вода посредством задвижвана от водата турбина в електрическа енергия. Така получена­та енергия може да се съхранява дотогава, докато е необхо­димо. Тесла се съвзел от болестта и отишъл да учи в техни­ческо училище, като най-накрая се озовал на работа при Томас Едисон. Един ден, докато хранед на здрачаване гъ­лъбите в парка, Тесла получил видение за огромна, осци-лираща вселена, която е съставена от честотна енергия. Той разработил една от честотите, които наблюдавал в мистичния си сън - онази, която вибрирала с честота шестдесет оборота в секунда. Това напомня ли ви нещо? Естествено, защото това е честотата на променливия ток. Електричеството се свързва най-вече с Едисон и неговата компания „Дженеръл Електрик", но Тесла е човекът, кой­то овладял променливия ток в полза на човечеството.
Друг известен пример за това как един сън или видение се превръща във важно научно постижение е откриването на структурата на бензеновия (бензоловия) пръстен от нем­ския химик Ф. Кекуле. Ето какво разказал по този повод самия Кекуле: „Завъртях стола си към огъня в камината и потъ­нах в дрямка. Пред очите ми започнаха да прелитат отново атомите, върху които умувах напоследък. Вътрешното ми зрение, изострено от многобройните наблюдения на по­добни картини, различи големи структури от променящи се форми. Дълги редове се надигаха заедно от време на време в непрестанно движение, огъваха се и се извиваха като змии - и изведнъж го видях! Една от змиите захапа опашката си и фигурата подигравателно заплува пред очите ми. Събудих се ка­то от проблясък на светкавица. Останалата част от нощта прекарах в работа върху следствията от тази хипотеза." С други думи, Кекуле влязъл в едно променено състоя­ние, видял решението на проблема, който го измъчвал, и когато се върнал в общоприетата реалност, той прекарал остатъка от нощта в работа върху химичната структура, следвайки прозрението си по време на съня. И така напра­вил своето откритие!
Много от научните открития и теории, които сега се смятат за основа на научната мисъл, са резул­тат от сънища, видения или променени състояния на гени­ите, които са получили достъп до дясното полукълбо на мо­зъка или подсъзнанието.

Няма коментари:

Публикуване на коментар